SAJTÓKÖZLEMÉNY

„A mezőtúri környezetveszélyeztető szennyvízkezelés átalakítása biztonságos, a természeti környezetet óvó, magas színvonalú, gazdaságosan üzemeltethető technológiával, az iszapkezelés megoldásával" tárgyú, KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0028 azonosító jelű projekt" aktualitásairól

2013. szeptember 04.

Mezőtúr Város Önkormányzata „A mezőtúri környezetveszélyeztető szennyvízkezelés átalakítása biztonságos, a természeti környezetet óvó, magas színvonalú, gazdaságosan üzemeltethető technológiával, az iszapkezelés megoldásával" című projektje 2012 tavaszán érkezett a kivitelezés szakaszába, ezzel megkezdődik a szennyvíztisztító telep átalakítása. A 625 M Ft összértékű beruházást 498 529 250 Ft értékben az Európai Unió Kohéziós Alapja, és a hazai központi költségvetés támogatja, a maradék költséget az Önkormányzat egyéb forrásból, részben EU Önerő Alapból finanszírozza. A próbaüzemet követően 2013. júliusi sikeres műszaki átadás után, 2013. szeptemberében az ünnepélyes projektzáró rendezvényre került sor.

Fizikailag megvalósult Mezőtúr városban a szennyvíztisztító telep fejlesztése.

Mezőtúron a régi szennyvíztisztító telep 1972-ben épült meg, bár követték felújítások, mégis a mai kor elvárásainak nem tudott megfelelni sem műszaki, sem környezetvédelmi szempontból. Az elavult szennyvíztisztító telep fejlesztésére Mezőtúr Város Önkormányzata KEOP-1.2.0/27/2010-0028. számon pályázatot nyert el.

A kivitelezési munkák már befejeződtek 2012. év őszén, ami során a régi, 900 m3/d hidraulikai kapacitású szennyvíztisztító telep műszaki felújítása elkészült, továbbá az új, 1800 m3/d hidraulikai kapacitású üvegházas szennyvíztisztító telep, iszap-víztelenítési vonallal együtt megépült.

A régi szennyvíztisztító telep állagmegóvás történt, így maradéktalanul kielégíti a funkcióját, az új telep ennek a kiegészítéseként épült meg. A bejövő nyers szennyvizeket a két tisztító telep párhuzamosan tudja fogadni és tisztítani. Az Organica-SBR típusú szennyvíztisztító telep sikeres próbaüzemét követően megtörtént a beruházás műszaki átadása.

A kivitelezési munkákat a lefolytatott közbeszerzési eljárás lezárása után 2012. márciusában került sor a munkaterület átadására. Ekkor kezdődhetett meg a 85%-s pályázati támogatással a beruházás. A fővállalkozó a VS Mezőtúr Konzorcium volt, tagjai a Veolia Water Solutions & Technologies Mo. Zrt. és a SADE Magyarország Mélyépítő Kft. A beruházást 2013.szeptember 04-én 10.00 órakor kezdődő Projektzáró rendezvény keretében adta át Herczeg Zsolt polgármester. A rendezvényen meghívott vendég volt Boldog István országgyűlési képviselő. Mezőtúr Város Önkormányzata, mint kedvezményezett 2013. szeptember 11-én fejezi be a projektet, benyújtja a záró projekt előrehaladási jelentést, és az utolsó kifizetési kérelmet.

Támogató: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.).

Közreműködő Szervezet: NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. (1134. Budapest, Váci út 45.)

A projekt a Környezet és Energia Operatív Program keretében, az Európai Unió támogatásával és Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 

Magyarország megújul

Mezőtúr Város Önkormányzata
5400 Mezőtúr, Kossuth tér 1 sz.
T:06-56-552-902;
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.mezotur.hu

 

Mezőtúr Város Önkormányzata meghívja Önt “A mezőtúri környezetveszélyeztető szennyvízkezelés átalakítása biztonságos, a természeti környezetet óvó, magas színvonalú, gazdaságosan üzemeltethető technológiával, az iszapkezelés megoldásával” tárgyú, KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0028 azonosító számú projekt sajtótájékoztatóval egybekötött Projekt Záró rendezvényére.

 

Tájékoztató

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY


„A mezőtúri környezetveszélyeztető szennyvízkezelés átalakítása biztonságos, a természeti környezetet óvó, magas színvonalú, gazdaságosan üzemeltethető technológiával, az iszapkezelés megoldásával" tárgyú, KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0028 azonosító jelű projekt" aktualitásairól

Mezőtúr Önkormányzat „A mezőtúri környezetveszélyeztető szennyvízkezelés átalakítása biztonságos, a természeti környezetet óvó, magas színvonalú, gazdaságosan üzemeltethető technológiával, az iszapkezelés megoldásával" című projektje 2012 tavaszán érkezett a kivitelezés szakaszába, ezzel megkezdődik a szennyvíztisztító telep átalakítása. A 625 M Ft összértékű beruházást mintegy 500 M Ft értékben az Európai Unió Kohéziós Alapja és a hazai központi költségvetés támogatja, a maradék költséget az Önkormányzat egyéb forrásból, részben EU Önerő Alapból finanszírozza.

Mezőtúron a régi szennyvíztisztító telep 1972-ben épült meg, bár követték felújítások, mégis a mai kor elvárásainak nem tudott megfelelni sem műszaki, sem környezetvédelmi szempontból. A folyamatosan növekvő szennyvízmennyiségeket nem tudta megfelelő hatékonysággal megtisztítani, így gyakran kibocsátási határértéket meghaladó tisztított szennyvizet bocsátott ki, veszélyeztetve ezzel a Hortobágy-Berettyó főcsatorna vízminőségét és élővilágát.

Az elavult szennyvíztisztító telep fejlesztésére Mezőtúr Város Önkormányzata KEOP-1.2.0/27/2010-0028. számon pályázatot nyert el.

A kivitelezési munkák már befejeződtek 2012. év őszén, ami során a régi, 900 m3/d hidraulikai kapacitású szennyvíztisztító telep műszaki felújítása elkészült, továbbá az új, 1800 m3/d hidraulikai kapacitású üvegházas szennyvíztisztító telep, iszap-víztelenítési vonallal együtt megépült.

Jelenleg az Organica-SBR típusú szennyvíztisztító telep próbaüzeme, azaz végeleges üzemi beállítások történnek meg, hogy az üzemeltetés a későbbiekben zökkenőmentes legyen.

A régi szennyvíztisztító telep állagmegóvás történt, így maradéktalanul kielégíti a funkcióját, az új telep ennek a kiegészítéseként épült meg. A bejövő nyers szennyvizeket a két tisztító telep párhuzamosan tudja fogadni és tisztítani.

Az új szennyvíztisztító telep egy Organica-SBR technológiájú, azaz hibrid technológiájú szennyvíztisztító telep. Az Organica megnevezés az Élőgépekre utal, mivel a tisztító műtárgyak víztere felett növénytartó kosarak kerülnek elhelyezésre, amibe különböző kerti - és dísznövények lesznek telepítve, a telepítés tervezett ideje 2013. év nyara. A betelepített növények tágtűrésűek a különböző környezeti körülményeket figyelembe véve, ilyen növények például a kála, kánna, nád, etc... A növényeknek esztétikai szerepük mellett a szennyvíz tisztításában is részt vesznek, úgy, hogy gyökereik mélyen benyúlnak a reaktorterekbe és a felületükön kialakuló fix biofilm szervesanyagokat távolít el. A növények számára a megfelelő környezeti hőmérsékleteket a tisztító egység felett elhelyezett üvegház biztosítja, így a téli időszakban is megélnek.

Az Organica-SBR elnevezés arra utal, hogy a hagyományos SBR rendszertől eltérően itt egy átmeneti, eleveniszapos tisztítású technológia valósult meg, mivel az anaerob, anoxikus és aerob terek térben különülnek el, nem időben. Időben csak a biológiai tisztítás és az ülepítési fázis különülnek el, idővezérelt program alapján. Az eleveniszap egy mikroorganizmusokból álló lebegésben tartott iszaptömeg, melyek a növények gyökerén megtelepedő biofilm mellett szintén felveszik a számukra szükséges tápanyagot, így távolítva el a szennyvízből a lebontható szerves szennyező anyagokat. Ezért az eleveniszap és a biofilm együttes működése miatt nevezzük hibrid technológiának. Az ülepítés a tisztítási fázis vége, ahol az eleveniszapot ülepítéssel választják el a tisztított vízfázistól, a tisztított víz ezután kerül a befogadó vízfolyásba. A kiülepedett iszap egy részét, a fölösiszapot ekkor veszik el, majd sűrítés és víztelenítik.

A szennyvíztisztítóból eredő fölösiszap talajszennyezést veszélyeztető módon eddig a környező mezőgazdasági területeken lett elhelyezve. Az újonnan létesített modern iszapvíztelenítő állomás lehetőséget ad arra, hogy a keletkezett 15%-os szárazanyag tartalmú földszerű anyag, ezután komposztáló telepre elszállítható lehessen és ellenőrzött körülmények között, tajalszennyezést megelőzően kerülhessen ki a mezőgazdasági területekre.

Magyarország megújul

Mezőtúr Város Önkormányzata
5400 Mezőtúr, Kossuth tér 1 sz.
T:06-56-552-902;
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.mezotur.hu

A dokumentum letölthető PDF formátumban

 

 

Sajtótájékoztató 2012

 

Bővebben: Sajtótájékoztató 2012