Projektzáró rendezvény

Fizikailag megvalósult Mezőtúr városban a szennyvíztisztító telep fejlesztése.

Mezőtúron a régi szennyvíztisztító telep 1972-ben épült meg, bár követték felújítások, mégis a mai kor elvárásainak nem tudott megfelelni sem műszaki, sem környezetvédelmi szempontból. Az elavult szennyvíztisztító telep fejlesztésére Mezőtúr Város Önkormányzata KEOP-1.2.0/27/2010-0028. számon pályázatot nyert el.

A kivitelezési munkák már befejeződtek 2012. év őszén, ami során a régi, 900 m3/d hidraulikai kapacitású szennyvíztisztító telep műszaki felújítása elkészült, továbbá az új, 1800 m3/d hidraulikai kapacitású üvegházas szennyvíztisztító telep, iszap-víztelenítési vonallal együtt megépült.

A régi szennyvíztisztító telep állagmegóvás történt, így maradéktalanul kielégíti a funkcióját, az új telep ennek a kiegészítéseként épült meg. A bejövő nyers szennyvizeket a két tisztító telep párhuzamosan tudja fogadni és tisztítani. Az Organica-SBR típusú szennyvíztisztító telep sikeres próbaüzemét követően megtörtént a beruházás műszaki átadása.

Forrás: KörösTV - A Nyugat-Békési HírAdó

A kivitelezési munkákat a lefolytatott közbeszerzési eljárás lezárása után 2012. márciusában került sor a munkaterület átadására. Ekkor kezdődhetett meg a 85%-s pályázati támogatással a beruházás. A fővállalkozó a VS Mezőtúr Konzorcium volt, tagjai a Veolia Water Solutions & Technologies Mo. Zrt. és a SADE Magyarország Mélyépítő Kft. A beruházást 2013.szeptember 04-én 10.00 órakor kezdődő Projektzáró rendezvény keretében adta át Herczeg Zsolt polgármester. A rendezvényen meghívott vendég volt Boldog István országgyűlési képviselő. Mezőtúr Város Önkormányzata, mint kedvezményezett 2013. szeptember 11-én fejezi be a projektet, benyújtja a záró projekt előrehaladási jelentést, és az utolsó kifizetési kérelmet.

Interjú Herczeg Zsolt polgármester úrral a mezőtúri szennyvíztisztító telep átalakítási munkálatairól:

A Körös Televízió felvétele